Strep A enfeksiyonu nedir? Nasıl önlem alınır?

Bir bakteri olan streptokok, Birleşik Krallık’ta art arda ölen pek çok çocukla bu dönemde sağlık gündeminin üst sıralarında yer alıyor. Kışın gelmesiyle birlikte kapalı ve kalabalık ortamlarda daha fazla zaman geçirilerek virüs ve bakterilerin yayılma hızı artar. Hastalığa neden olan bakterilerden biri de halk arasında Beta olarak bilinen streptokok enfeksiyonlarıdır. Dekonjestanlar. En çok çocukları etkileyen bu bakteri, tedavi edilmediği ve önlem alınmadığı takdirde ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Şişli Memorial Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Serap Sapmaz, son dönemde tüm dünyaya yayılan “Strep A” olarak bilinen “A Grubu Streptokok” bakterisi hakkında bilgi verdi.
Strep A bakterisi nedir?
GAS kısaltmasıyla da bilinen Grup A strep, genellikle boğazda ve ciltte bulunan bir bakteri türüdür. Grup A strep enfeksiyonları genellikle bademcik iltihabı olarak da bilinen boğaz ağrısına ve bademcik iltihabına neden olur. Bu tür bakteriler kızıl ateşe, impetigo gibi cilt enfeksiyonlarına ve selülite neden olabilir. Nadiren bakteri, invaziv grup A strep hastalığı (iga’lar) ve toksik şok sendromu olarak bilinen hayatı tehdit eden nekrotizan fasiitlere de neden olabilir. Bazı kişilerde A grubu strep enfeksiyonu kalbe (romatizmal ateş olarak bilinen bir durum) veya böbreklere (glomerülonefrit olarak bilinir) zarar verebilecek ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Streptococcus A, Beta olarak da bilinir.
Çocuklar Tehlikede
A Grubu strep bakterileri herkeste hastalığa neden olabilir, ancak en fazla risk altında olanlar şunları içerir:
- 15 yaşına kadar çocuklar
- 65 yaşından büyük insanlar
- Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler
- Kronik hastalığı olan kişiler
- Hijyen talimatlarına dikkat etmeyenler
Betayı belirlemek önemlidir.
Bu enfeksiyon boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, bademcik iltihabı, özellikle çocuklarda bademcik iltihabı, kızıl, selülit, impetigo denilen deri hastalıkları, zatürree, böbrek enfeksiyonu, kalp romatizması, akut romatizmal ateş ve toksik şok sendromuna neden olabilir. . Bu nedenle boğaz ağrısı olan çocuklarda boğaz kültürü yapılması önemlidir. Çoğu üst solunum yolu enfeksiyonuna virüsler neden olur. Dinlenme ve bol sıvı alımı önerilir.
Strep A enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?
Strep A belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Boğaz ağrısı
- Ateş
- Kızıl ateşe benzer deri döküntülerinin varlığı.
- Boğazda beyaz bir şişlik görünümü
- Lenf düğümlerinde büyüme
- Damakta oluşan kırmızı noktalar
- Zayıflık, yorgunluk
- Kas ağrısı
- Baş ağrısı
Vakit kaybetmeden hızlı strep testi ve boğaz kültürü yapılmalıdır.
Boğazda iltihaplı beyaz yaraların görünümü, boyunda büyümüş lenf düğümleri ve damakta peteşi adı verilen kırmızı noktaların görünümü bu hastalıkta daha sık görülür. Boğaz ağrısı ve ateşi olan hastalarda “hızlı strep a testi” ile birlikte boğaz kültürü yapılmalıdır. Hızlı strep testi pozitif ise hemen antibiyotik tedavisine başlanır. Test sonucu negatif ise boğaz kültüründe %25 oranında üreme olabilir. Bu nedenle boğaz kültürü sonucunun izlenmesi çok önemlidir. Test sonucu “Boğaz kültüründe Grup A (Beta) Streptokok üredi” ibaresini içeriyorsa hemen antibiyotik tedavisine başlanır.
Erken tedavi çok önemlidir
Hastalığın semptomlarının ortaya çıkması ile birlikte 9 gün içerisinde tedavi görmek gerekmektedir. Diğer herhangi bir boğaz enfeksiyonu için antibiyotik gerekmez, ancak Beta’da tedavinin amacı kalp romatizması veya böbrek iltihabı gibi komplikasyonları önlemektir. Tedavide (alerji yokluğunda) tek doz penisilin enjeksiyonu yapılabileceği gibi oral antibiyotikler de 10 gün süreyle 20 doza kadar kullanılmalıdır.
Koruma önerilerini dikkate alın
A grubu strep bulaşabilir. Bu nedenle bulaşmayı önlemek için hasta kişilerle sarılmak, tokalaşmak, ortak havlu kullanmak, ortak kaşık kullanmak gibi durumlardan kaçınılmalıdır. Kişisel hijyen önlemlerine çok dikkat edilmelidir. Antibiyotik tedavisi başladıktan 24-48 saat sonra bulaşma sona erer. Tedavi görmeyen kişiler 2-3 haftaya kadar bulaşıcılıkları devam edebilmektedir.
Sağlık kategorisindeki “Şeytan Kınası Nedir?” Yazımız da ilginizi çekebilir.