Bilgi Yarışması Soruları

Özel Bilgi Yarışması Soruları

1.Türk devletlerini ilk kez tek bayrak altında toplayan Türk başbuğu kimdir?

Cevap: Mete Han.

2.Merhum Başbuğumuz 1969’da MHP’yi kurmadan önce hangi partide siyaset hayatına başlamıştır?

Cevap: CKMP (Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi).

3.İslamiyeti kabul eden ilk Türk boyu ve devletinin isimleri nelerdir?

Cevap: Karluklar (boy) -Karahanlılar Devleti.

4.Bilinen ilk Türkçe yazılı belgeler olan Göktürk Yazıtları (Orhun Abideleri) bugün hangi ülke sınırları içerisindedir?

Cevap: Moğolistan.

5.“Kutlu yurt” olarak kabul edilen ve birçok Türk devletine başkentlik yapmış olan şehir neresidir?

Cevap: Ötüken.

6.“Türk Cihan Hâkimiyeti Mefkûresi Tarihi” adlı eser kime aittir?

Cevap: Prof. Dr. Osman TURAN.

7.Başına “Hazreti” ifadesini ayrı ayrı yazarak dört halifenin ismini sırasıyla yazınız.

Cevap: Hazreti Ebu Bekir (radıyallahü anh), Hazreti Ömer (radıyallahü anh) Hazreti Osman (radıyallahü anh) Hazreti Ali (radıyallahü anh)

8.Hazreti Ali efendimizin kılıcının ismi nedir?

Cevap: Zülfikâr.

9.Peygamber Efendimizin soyundan gelenlere ne denir?

Cevap: Seyyid ve Şerif.

10.“Sancı” adlı roman kime aittir? Romanda kimin hayatı konu edilmektedir?

Cevap: Emine IŞINSU – Dursun ÖNKUZU.

11.Sultan Alparslan’a ve Sultan Melikşah’a vezirlik eden, Siyasetname adlı eseriyle ünlü devlet adamı kimdir?

Cevap: Nizam’ül-mülk.

12.Mevlit törenlerinde okunan, edebiyatımızda Peygamber Efendimizi övmek maksadıyla yazılmış en güzel eser olarak bilinen Vesilet’ün-Necat kime aittir?

Cevap: Süleyman Çelebi.

13.Geçtiğimiz aylarda vefat eden ünlü Azerbaycanlı şair kimdir?

Cevap: Bahtiyar Vahabzade.

14.Türk Dil Kurumu başkanı kimdir?

Cevap: Şükrü Halûk AKALIN.

15.Şu andaki mevcut hükümet Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki kaçıncı hükümettir?

Cevap: 60.

16.Millî Eğitim Bakanımız kimdir?

Cevap: Hüseyin ÇELİK.

17.At üstünde oynanan ünlü Türk sporu nedir?

Cevap: Cirit.

18.Bilinen ilk Türkçe sözlük olan Divanü Lügati’t-Türk kimin eseridir?

Cevap: Kaşgarlı Mahmut.

19.Kurtuluş Savaşı yıllarında değerli hizmetlerde bulunmuş, fakat cumhuriyetin ilanından sonra özellikle cumhurbaşkanlığı yaptığı yıllarda milletin manevi değerlerini hiçe sayan, aynı zamanda ilk başbakanımız olan kişi kimdir?

Cevap: İsmet İnönü.

20.Sırasıyla ve tek seferde; Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Türkmenistan’ın başkentlerini yazınız.

Cevap: Bakü, Taşkent, Bişkek, Astana, Aşkabat.

21.Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” dediği caminin adı nedir, hangi şehrimizdedir?

Cevap: Selimiye Camii – Edirne.

22.Itrî ve Dede Efendi hangi sanat alanında ün yapmış kişilerdir?

Cevap: Müzik (mûsıkî)

23.Komünist ve sosyalist fikirleri çürüttüğü için basından pek ilgi görmeyen, imam hatip liselerinin açılmasında katkıda bulunan; aynı zamanda Türk milliyetçiliğine hizmetleriyle tanınan ve Prof. Dr. Erol GÜNGÖR’ün, oğluna da ismini verdiği hocası kimdir?

Cevap: Mümtaz TURHAN (Prof. Dr.)

24.Doğu Türkistan’ın bağımsızlık mücadelesinde liderlik yapmış olan, 1951’de Çin tarafından idam edilerek şehit edilen bağımsızlık savaşçısı kimdir?

Cevap: Osman BATUR.

25.Kazan Hanlığı’nın Ruslara karşı mücadelede bir direniş abidesi olan efsane kadın kahramanı kimdir?

Cevap: Siyün Bike.

26.Geçtiğimiz yıl vefat eden, aynı zamanda Mustafa Yıldızdoğan’ın sesinden dinlemeye alıştığımız “Türkiyem” adlı şiirin sahibi olan şairimiz kimdir?

Cevap: Dilaver CEBECİ.

27.Gün Sazak’ın şehit edilmesinin ardından; Seyyid Ahmet Arvasi’nin, Hergün Gazetesindeki yazısında bu olaydan sorumlu tuttuğu ve “Mavi Gömlekli Şeytan” diye hitap ettiği siyasetçi kimdir?

Cevap: Bülent ECEVİT.

28.İstiklal Marşımızda “Yırtarım dağları enginlere sığmam” diyen M.Âkif hangi destana işaret buyurmaktadır?

Cevap: Ergenekon.

29.Necip Fazıl’ın “iman banknotumuzun sahtesi” diye tarif ettiği siyasetçi kimdir?

Cevap: Necmettin ERBAKAN

30.Müceddid-i Elf-i Sâni, yani ikinci bin yılın yenileyicisi olarak bilinen İslam âlimi kimdir?

Cevap: İmam-ı Rabbani Hazretleri.

 

Hazırlayan: Arslan KURTALP

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu
Kapalı