BİLGİ

Halide Edip Adıvar Sinekli Bakkal Roman Özeti

Halide Edip Adıvar‘ın yazdığı Sinekli Bakkal isimli romanı İkinci Abdülhamid dönemi İstanbul’u anlatan bir töre  romanıdır.  Halide Edip’ in yurtdışındayken yazdığı bu eser, ilk olarak 1935’te The Clown end His Daughter (Soytarı ve Kızı) adıyla Londra’da basılmış,1936’da ‘’Sinekli Bakkal’’ adıyla Türkçe olarak yayınlanmıştır.
Olaylar İstanbul’un Aksaray semtinde ‘’Sinekli Bakkal’’ sokağında geçer başlıca kahramanları Rabia, Tevfik, Vehbi Dede, Peregrini, Selimpaşadır. Mahalle imamının kızı Emine babasına rağmen orta oyununda zenne (kadın) rolünde oynayan Tevfik ile evlenir. Babası bunun üzerine Emine’yi evlatlıktan reddeder. Genç karı koca bir müddet geçim sıkıntısı çekerler. Sonunda bir bakkal dükkanı açarlarsa da Tevfik buraya işletemez. Emine’nin Tevfik’ten bir kızı olur fakat kocası mahallede zenne rolünde çıktığı için ‘’Kız Tevfik’’ diye anılır ve bu yüzden ayrılırlar.
Emine, babasının evine döner, babası onu affeder. Emine’nin kızı Rabia güzel sesiyle Kur’an ve Mevlit okur. Zaptiye nazırı Selim Paşa bu sesi beğenir ve ona İtalyan müzisyen Peregrini’den ders aldırtır. Tevfik ise orta oyununda iyice ustalaşarak İstanbul’un ünlü bir sanatçısı olur. Bir oyunda karısını taklidini yaptığı için İstanbul’dan sürgün edilir.
Gelibolu’ya sürgüne giden Tevfik İstanbul’a dönünce kızı Rabia’yı yanına alır. Ancak Genç Türkler adlı bir gruba katıldığı için bu sefer Şam’a sürgüne gönderilir. Rabia’ya olan aşkından dolayı Müslüman olan ve Osman adını alan piyano öğretmeni Peregrini ve Rabia evlenirler. 1908’de Meşrutiyet ilan edilecek Tevfik sürgünden döner. Rabia’nın bir çocuğu olur ve Sinekli Bakkal sokağındaki mutlu günler tekrar başlar.
Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu
Kapalı