7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Milli Mücadele ve Atatürk Teması Tema Değerlendirme Soruları Cevapları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Milli Mücadele ve Atatürk Teması Tema Değerlendirme Soruları Cevapları
VATAN
Güneşi ve gökyüzünün yıldızlarını, Allah’ın sonsuz kudretini gösteren şimşekleri, kalbine korku veren fırtınaları ilk gördüğün yer: Vatanındır! Beşiğinin üzerine gözleri sevgi dolu insanların eğildiği, ananın seni övünerek kucağında taşıdığı, babanın sana ilk nasihatleri verdiği yer: Vatanındır! Dedelerinin âdetlerinin hüküm sürdüğü, toprağı üzerinde çalışıp ekmeğini kazandığın, kendine bir eş bulup aile yuvası kurduğun, çocuklarını yetiştirip büyüttüğün yer: Vatanındır! Bayramlarında sevinip, yaslarında üzüldüğün, kayalık, bozkır, bataklık… Her karış toprağını ayrı ayrı sevdiğin, yabancı gözlerin hor bakmalarına dayanamadığın yer: Vatanındır! Geçmişi ile övündüğün, geleceğine güvendiğin, yeryüzünde bütün ülkelerden üstün olmasını istediğin yer: Vatanındır! Yaşlanıp yorulunca çınarlarının gölgesinde dinlendiğin, çocuklarının çocuklarını sevdiğin, ölünce ağlandığın ve arkandan uzun zaman anıldığın yer: Vatanındır!
Namık ÜNSAL
(1, 2 ve 3. soruyu metinden hareketle cevaplayınız.)
1- “Beşiğinin üzerine gözleri sevgi dolu insanların eğildiği, ananın seni övünerek kucağında taşıdığı, babanın sana ilk nasihatleri verdiği yer: Vatanındır!” cümlesiyle anlatılmak istenen nedir?
Doğduğunda seni seven insanların sevgi dolu bakışlarla sana baktıkları yerin, annenin bir evlat dünyaya getirmiş olmanın mutluluğu ve gururu ile çocuğunu kucağında taşıdığı yerin, babanın seni büyütürken hayata hazırlamak için ilk nasihatları verdiği yerin kişinin vatanı olduğu anlatılmıştır.
2-Vatanın tanımını yaparak aşağıya yazınız.
İnsanların bir arada yaşadığı, aynı dili konuştuğu, aynı bayrağın altında gölgelendiği gerekirse uğruna canını verebileceği toprak parçasıdır.
3- Metnin ana fikri nedir?
Metnin ana fikri vatan sevgisidir.
4- (1) Okan, Umut ve arkadaşlarının en çok oynadığı oyunlardan biri de kızılderiliciliktir. (2) Çocukların yarısı başlarına tavuk tüyleri takar, yüzlerini boyalarla süsler ve kızılderili olur. (3) Öteki yarısıysa Tommiks ve askerlerini canlandırır. (4) Sokakta, merdivenli yolda, yokuştan aşağı koşarken filmlerde gördükleri gibi ellerini ağızlarına vurarak korkunç çığlıklar atarlardı. Numaralandırılmış cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından diğerlerinden farklıdır?
A) 1 B) 2 C) 3 D) 4
(1,2 ve 3 numaralı cümlelerde gözle görülebilen herkes tarafından aynı değerlendirilebilecek ifadeler vardır. “korkunç çığlıklar atarlardı” ifadesi özneldir.Herkes tarafından korkunç bulunmayabilir.)
5-Aşağıdaki paragraflarda anlatımın kaçıncı kişi ağzıyla yapıldığını belirtiniz.
DİYET
Dar kapısından başka aydınlık girecek hiçbir yeri olmayan dükkânında tek başına, gece gündüz, kıvılcımlar saçarak çalışan Koca Ali, tıpkı kafese konmuş terbiyeli bir aslanı andırıyordu. Uzun boylu, iri pençeli, kalın pazılı, geniş omuzlu bir pehlivandı. On yıldır bu karanlık in içinde ham demirden dövdüğü kılıç namluları bütün Anadolu’da, bütün Rumeli’de, sınır boylarında büyük bir ün kazanmıştı. Hatta İstanbul’da bile yeniçeriler satın alacakları kamaların, saldırmaların, yatağanların üstünde “Yapan Ali Usta” damgasını arıyorlardı. (…) Ömer Seyfettin 3.TEKİL ŞAHIS
KAŞAĞI
(…) Gümüş gibi parlayan bu güzel kaşağının dişlerine baktım. Çok keskin, çok sivri idi. Biraz köreltmek için duvarın taşlarına sürtmeye başladım. Dişleri bozulunca tekrar denedim. Yine atların hiçbiri durmuyordu. Kızdım. Kızgınlığımı sanki kaşağıdan çıkarmak istedim. On adım ilerdeki çeşmeye koştum. Kaşağıyı yalağın taşına koydum. Yerden kaldırabileceğim en ağır bir taşı bularak üstüne hızlı hızlı indirmeye başladım. İstanbul’dan gelen, belki de Dadaruh’un kullanmaya bile kıyamadığı bu güzel kaşağıyı ezdim; parçaladım. Sonra yalağın içine attım. (…) Ömer Seyfettin 1.TEKİL ŞAHIS
6-Aşağıdaki fiilleri verilen kip ve kişiye göre çekimleyerek birer cümlede kullanınız.
savun- (Şimdiki zaman/2. çoğul kişi)
Kendinizi çok iyi savunuyorsunuz.
dök- (İstek kipinin olumsuzu/1. çoğul kişi)
Çöpleri bugün dökmemeliyiz.
selamla- (Bilinen geçmiş zaman/3. tekil kişi)
Kaymakam, halkı büyük bir saygı ile selamladı.
çabala- (Gereklilik kipi/1. tekil kişi)
Derslerimde başarılı olmak için çok çabalamalıyım.
duy- (Geniş zamanın olumsuzu/3. çoğul kişi)
İşlerine gelmeyince duymazlar.
7.Aşağıdaki paragrafta yer alan çekimli fiilleri bularak altlarını çiziniz
Hira, sürpriz bir doğum günü partisi ile karşılaşınca gözlerine inanamadı. Herkes, her şey ne kadar da güzel görünüyordu. Tuğba ablası tam karşısında gülen gözlerle ona bakıyordu. Ve yanında Yusuf ve Buğra ağabeyleri… Derken Fındık’ın havlaması duyuldu. Hep birlikte koştular bahçeye. Bir de ne görsünler! Ömer, Fındık’ı yakalamaya çalışırken düşmüş yere. Üstü başı çamur içinde, yalnız keyfi de yerinde.
Bir Yorum