Bilgi Yarışması Soruları

7.SINIF SOSYAL BİLGİLER YARIŞMA SORULARI

7. SINIF ŞUBELER ARASI BİLGİ YARIŞMASI SORULARI

1.Ülkemizde nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu bölgemiz neresidir?

CEVAP: Marmara Bölgesi

 

2. Türkiye Cumhuriyeti devletinde ilk nüfus sayımı ne zaman yapılmıştır?

CEVAP: 1927

3. Belirli bir pirim karşılığında, devlet eliyle esnaf, sanatkârlar ve bağımsız çalışanlar ve bunların bakmakla yükümlü oldukları kişilerin sosyal güvenliklerini sağlamak amacıyla kurulmuş sosyal güvenlik kuruluşunun adı nedir?

CEVAP: BAĞ-KUR

 

4. Türklerin Anadolu’da ve Avrupa’daki ilerlemeleri durdurmak ve Türkleri Anadolu’dan atmak için Avrupa devletlerinin bir araya gelerek Türklerle yaptıkları savaşlara ne ad verilir?

CEVAP: Haçlı Savaşları

 

5. Osmanlı Devleti’nin Sırplara karşı Bizans imparatorluğuna yardım etmesi sonucunda 1353 yılında Rumeli’nde kazandığı ilk toprak neresidir?

CEVAP: Çimpe Kalesi

6. Osmanlı Devleti’nde padişahın yazılarına tuğrasını çeken, arazi kayıtlarını içeren tahrir defterlerini düzenleyen Divan-ı Hümayun üyesi kimdir?

CEVAP: Nişancı

 

7. Osmanlı Devleti’nde 1718 Pasarofça Antlaşması ile başlayan ve 1730 yılında Patrona Halil isyanı ile sona eren döneme ne ad verilir?

CEVAP: Lale Devri

 

8. Türklerin Anadolu’dan atılamayacağının ve Anadolu’nun bir Türk yurdu olduğunun kesinleştiği savaşın adı nedir?

CEVAP: 1176 Miryokefalon Savaşı

 

9. Toprak devletin malıdır. Devlete üstün hizmetleri sonucunda bazı devlet adamlarına toprağı işleme hakkı verilirdi. Bu kişiler de gelirlerine göre devlete asker beslerlerdi. Selçuklular dönemindeki bu uygulamanın adı nedir?

CEVAP: İkta sistemi

 

10. İpek ve baharat ticaret yollarında önemli bir yere sahip olan Akdeniz ve Karadeniz’in eski önemini kaybetmesine sebep olan olay nedir?

CEVAP: Ümit Burnu’nun Keşfi

 

11. Ahlak, sanat ve konukseverliğin uyumlu bir birleşimi olan 13. Yüzyılda kurulmuş esnaf ve sanatkârların birliğine ne ad verilir?

CEVAP: Ahilik

 

12. Ümit Burnu’nun keşfiyle eski önemini kaybeden Akdeniz limanları, 1869 yılında Kızıldeniz’in Akdeniz’e yapay bir kanalla bağlanmasıyla tekrar önem kazanmıştır. BU kanalın adı nedir?

CEVAP: Süveyş Kanalı

 

13. Osmanlı Devleti’nde III. Selim zamanında yapılan askeri, teknik, ekonomik vb. alanlarda yapılan yeniliklere ne ad verilir?

CEVAP: Nizam-ı Cedit

14.Osmanlı Devleti’nde deniz kuvvetlerinin en büyük askeri ve idari amirine ne ad verilir?

CEVAP: Kaptan-ı Derya

15. Osmanlı Devleti’nde padişah ve yüksek dereceli devlet memurlarının oluşturduğu meclisin adı nedir?

CEVAP: Divan

 

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu
Kapalı