4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sevmek Mutluluktur Cevapları

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Tema Erdemler Sayfa 86, 87, 88, 89, 90, 91 Sevmek Mutluluktur Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. “İyilik” kelimesi size ne ifade ediyor?

CEVAP: İyilik insanın başkalarını mutlu etmek için yaptığı her şeydir.

2. Mutlu olmak için neler yapmalıyız?

CEVAP: Mutlu olmak için her şeyi zamanında yapmalıyız. Zamanında çalışmalı, zamanında eğlenmeliyiz.

1. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

HINÇ

Tahminim: Kızgınlık duymak.
Anlamı: Öç alma duygusu ile dolu öfke, kin, gayz.
Cümlem: Hırsıza karşı büyük bir hınç duydum.

KİN

Tahminim: Çok büyük bir intikam duygusu.
Anlamı:Birine karşı duyulan ve öç almak ereğini güden gizli düşmanlık.
Cümlem: İnsanlara kin beslemek yerine bağışlayıcı olmalısın.

DÜRÜSTLÜK

Tahminim: Doğru sözlü olmak.
Anlamı: Bildiğinden, inandığından ve olduğundan başka türlü görünmeye veya göstermeye çalışmama.
Cümlem: Dürüstlük her zaman kazandırır.

BAĞLILIK

Tahminim: Birine güven duyma.
Anlamı: (birine karşı) sevgi, saygı ile duyulan içten yakınlık.
Cümlem: Arkadaşlarıma çok bağlıyım.

2. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.

1. İlk iki mısrada şair bize ne yapmamızı öğütlüyor?

CEVAP: İlk iki mısrada şair bize insanları sevmemizi ve gönlümüzle görmemizi öğütlüyor.

2. Şairin “Herkesi iyilikle,/Dürüstlük ve sevgiyle,/İnanca götürürsün…/Nefreti süpürürsün…” sözlerinden ne anlıyorsunuz?

CEVAP: Sevgi, dürüstlük, iyilik, inanç gibi kavramlar nefretten daha üstündür. Bu kavramları benimseyen insanlar nefret duygusundan arınmış olur.

3. Şair, dostluk konusunda nasıl bir bakış açısına sahiptir?

CEVAP: Birisi bizi kırsa bile ona kötü davranmamalıyız. Bu şekilde o kişi zamanla hatasını anlar. Bizi üzdüğü için o da üzülür. Böylece dostluğumuzun değerini anlar. Dostluğa olan bakış açısı böyledir.

3.ETKİNLİK

Metinde gerçek ve mecaz anlamda kullanılan kelimeleri bulunuz.

CEVAP:

  • “Gönlünle göreceksin” dizesinde “görmek” mecaz anlamda kullanılmıştır.
  • “İçinde doğan kin, hınç” dizesinde “doğmak” mecaz anlamda kullanılmıştır.
  • “Niye kırdım ben onu?” dizesinde “kırmak” mecaz anlamda kullanılmıştır.
  • “İnsanı seveceksin” dizesinde “sevmek” gerçek anlamda kullanılmıştır.

 

4.ETKİNLİK

Görseller sizde hangi duyguları uyandırıyor?

CEVAP: Görseller bana dostluk ve sevgi gibi duyguları düşündürüyor.

5.ETKİNLİK

Cümlelerde koyu yazılmış deyimi metne kattığı anlamıyla yazınız.

Neden yaptım bunu ben?
Geçinip gitmek varken.

CEVAP: Orta halli de olsa yaşamını sürdürmek, şöyle böyle de olsa geçinir durumda olmak.

6.ETKİNLİK

a) Ünlem işaretinin ( ! ) kullanım alanlarını örnekleriyle eşleştiriniz.

b) Siz de ünlem işaretinin kullanım alanlarını gösteren cümleler yazınız.

Hey! Ne yaptığını sanıyorsun?
Öyle yorgunum ki!
Ne güzel tesadüf!

8. ETKİNLİK

a. Fıkrayı okuyunuz.
SEN DE HAKLISIN
Nasrettin Hoca’nın komşularından ikisi birbirleriyle dargınmış. Hoca karısı ile evde otururken bu komşularından biri gelmiş. Dargın olduğu adam hakkında bir sürü söz etmiş. Haksızlıklarını sayıp dökmüş. Sözleri bitince Hoca’ya dönmüş: — Haklı değil miyim, diye sormuş. Hoca: — Haklısın, demiş. Sonra öteki komşusu da gelip anlatmış ve: — Haklı değil miyim Hoca Efendi, diye sormuş. Hoca bu komşusuna da: — Haklısın, demiş. Hoca’nın bu davranışına karısının canı çok sıkılmış. Komşuları gittikten sonra Hoca’ya: — Ona da haklısın dedin, buna da… İkisi de haklı olamaz ki! Sözlerini doğru bulmadım Hoca Efendi, diye çıkışmış. Hoca, gayet pişkince: — Sen de haklısın hatun, demiş.

b. Nasrettin Hoca’nın yerinde olsaydınız siz nasıl cevap verirdiniz?

CEVAP: Nasrettin Hoca’nın yerinde olsaydım iki arkadaşın barışması için onlara birbirleri hakkında güzel sözler söylerdim.

c. İki arkadaşınız arasında yaşanan bir problemi belirleyip hangi şapkanın belirttiği ifadelere göre çözebileceğini açıkla

BEYAZ ŞAPKA: Arkadaşlarımı bir yerde oturup konuşmaya davet ederim. Üçümüz konu hakkında konuşuruz.

KIRMIZI ŞAPKA: İki arkadaşıma da bu durumun beni ne kadar üzdüğünü anlatırım. Yanlarında ağlarım ve barışmalarını sağlarım.

SİYAH ŞAPKA: Arkadaşlarımın sorunlarını çözemeyeceğini düşünürüm. Bu nedenle aralarındaki meseleye karışmam.

SARI ŞAPKA: Arkadaşlarımın eninde sonunda aralarındaki sorunu çözeceğini düşünürüm.

YEŞİL ŞAPKA: Arkadaşlarıma birbirlerinden habersiz bir sürpriz hazırlarım. Böylece bir araya gelip sorunlarını çözebilirler.

MAVİ ŞAPKA: İki arkadaşımla da ayrı ayrı konuşup sorunu anlamaya çalışırım. Birbirleri hakkındaki düşünceleri

Yazar: alperen

1 thought on “4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sevmek Mutluluktur Cevapları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.