4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Güneşi Bile Tamir Eden Adam Cevapları

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Tema Erdemler Sayfa 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80  Güneşi Bile Tamir Eden Adam Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

GÜNEŞİ BİLE TAMİR EDEN ADAM

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Bir arkadaşınıza yardım ettiğinizde neler hissedersiniz?

  • Cevap: Yardımlaşmak insanlara her zaman çok iyi hissettirir. Bir insanın yardım etme duygularına sahip olması onun iyi biri olduğunu da göstermektedir. Günlük hayatımızda zor durumda kaldıklarında arkadaşlarımıza da yardımcı oluruz.Bir arkadaşımıza yardım ettiğimize kendimizi çok iyi hissederiz, mutlu oluruz, sevinçli oluruz, arkadaşlarımızın mutlu olması bizi de sevindirir.

2. İnsanların sorunları olduğunda onlara nasıl yardımcı olursunuz?

  • Cevap: Bazen canı sıkkın olan insanlar hiç durmadan konuşmak ister. Başlarına gelen şey, (her neyse) onlar için öylesine önemlidir ki başka bir şey yoktur onlar için. O yüzden sorunları çözmek için onlarla konuşurum onları dinlerim öneriler sunarım.

1. ETKİNLİK

4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 76 Cevabı

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

böbürlenmek
Tahminim : Büyüklenmek.
Anlamı : Övünerek kabarmak, üstünlük taslamak, kurulmak
Cümlem “Böbürlenen adamları hiç sevmem.”

açgözlü
Tahminim : “Mala meraklı, doymak bilmez kişi.”
Anlamı : Mala, yiyeceğe ve içeceğe doymak bilmeyen, gözü aç, doymaz, tamahkâr.
Cümlem: O kadar aç gözlü bir adam ki az kalsın yediğim dondurmayı bile elimden alacaktı.”

hırs
Tahminim : İstek, tutku.
Anlamı : Sonu gelmeyen istek, aşırı tutku.
Cümlem :”Hırsından, çimleri yoldu.”

2. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.

1. Hikâyenin kahramanları nerede yaşamaktadırlar?

  • Cevap: Adada yaşamaktadırlar.

2. Çocuklar, Kadir Bey’i niçin çok sever?

  • Cevap:  Çocuklar Kadir Bey’i alçak gönüllü olduğu için sever.

3. Kadir Bey, insan ilişkileri konusunda etrafına nasıl fayda sağlamaktadır?

  • Cevap: Araları bozulan çiftleri, birbirine küsen kırk yıllık arkadaşları barıştırır ve etrafına fayda sağlar.

4. Yazara göre insan ilişkileri neden bozulur?

  • Cevap: Öfke, hırs, kıskançlık, çekememezlik, açgözlülük gibi duygular yüzünden bozulur.

3. ETKİNLİK

4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 77 Cevabı

Muammer Bey ve Kadir Bey’in kişisel özelliklerini karşılaştırınız.

MUAMMER BEY

  • Cevap:
  • Cevap:
  • Cevap:

KADİR BEY

  • Cevap:
  • Cevap:
  • Cevap:

4. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.

Muammer Bey ve Kadir Bey’in özellikleri.
Ana fikir: İnsanlarla küsmek kolaydır. Önemli olan küsleri barıştırmaktır.

5. ETKİNLİK

Örnekleri inceleyerek siz de metinde mecaz anlamda kullanılan kelimeleri bulunuz.

Örnek: “Kardeşi ise tamircidir.” cümlesinde tamirci kelimesi gerçek anlamda kullanılmıştır.

“Kendisi onardığı için değil de tesadüfen çalışmış gibi hava takınır.” cümlesinde hava kelimesi mecaz anlamda kullanılmıştır.

  • Cevap:  Tıpkı çamaşır makineleri gibi, arada insan ilişkilerini de tamir etmek gerekir.” cümlesinde tamir etmek mecaz anlamda kullanılmıştır.

6. ETKİNLİK

4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 78 Cevabı

Görseller metnin hangi bölümüyle ilişkilidir?

  • Cevap: Kadir Bey’in anlatıldığı ve övüldüğü bölümle alakalıdır.

7. ETKİNLİK

a. Üç nokta işaretinin ( … ) kullanım alanlarını örnekleriyle eşleştiriniz.

1. Anlatım olarak tamamlanmamış cümlelerin sonuna konur.
2. Alıntılarda başta, ortada ve sonda alınmayan kelime veya bölümlerin yerine konur.
3. Karşılıklı konuşmalarda, yeterli olmayan, eksik bırakılan cevaplarda kullanılır.

Kimsin? Muammer… ()

Kiracılarla ev sahiplerini anlaştırır. (…) Neden barışmaları gerektiğini öyle güzel anlatır ki, şaşarsınız. ()

Hayat dostlarla güzel, neşeli… ()

b. Siz de üç nokta işaretinin kullanım alanlarını gösteren cümleler yazınız.

  • Cevap:

8. ETKİNLİK

4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 79 Cevabı

Çevrenizde yardımseverlikle yapılmış bir işi anlatınız.

  • Cevap: Bu etkinliği kendi çevrenize göre yapmalısınız.

9. ETKİNLİK

Karşılaştırma, neden-sonuç, benzetme gibi çıkarım cümleleri verilmiştir. Çıkarımlarla ilgili soruları cevaplayınız.

1. “Tüm zamanların en başarılı, en usta tamircisidir.” cümlesinde Kadir Bey kiminle ve hangi özelliği ile karşılaştırılmaktadır?

  • Cevap: Başarılı olması özelliğiyle diğer ustalarla kıyaslanmıştır.

2. “Tıpkı çamaşır makineleri gibi arada insan ilişkilerini de tamir etmek gerekir.” cümlesinde insan ilişkilerini tamir etmeyi neye benzetmiştir?

  • Cevap: Çamaşır makinelerini tamir etmeye benzetilmiştir.

3. “Kadir Bey herkese olumlu baktığından, herkesin de kendisiyle ilgili olumlu düşündüğünü sanır.” cümlesinde Kadir Bey’in herkesin hakkında olumlu düşünmesinin nedeni nedir?

  • Cevap: Kendinin herkese olumlu bakmasıdır.

10. ETKİNLİK

Hikâye unsurlarını kullanarak defterinize bir hikâye yazınız. Yazınızda olayları oluş sırasına uygun yazmaya dikkat ediniz. Yazdıklarınızın içeriğine uygun bir başlık belirleyiniz. Yazılarınızda kelimeleri gerçek ve mecaz anlamlarıyla kullanınız.

  • Cevap: Günlerden bir gün, şirin bir mahallede tek başına yaşayan Ayşe Teyze portakal toplamak için merdiveni portakal ağacına dayamış ve incir toplamaya başlamış. O esnada merdiven devrilmiş ve Ayşe Teyze ayağını kırmış. Ayşe Teyzenin feryadını duyan komşuları hemen koşmuş ve teyzeyi hastaneye götürmüşler.Ayşe Teyzenin ayağı alçıya alınmış ancak tek başına olduğu için işlerini halledemiyormuş. Bunu fark eden komşuları nöbet şeklinde Ayşe Teyze’ye yardım etme kararı almışlar. Anne, baba, çocuk, abla mahallede kim varsa Teyzeye yardım etmiş ve teyze sağlığına kavuşunca hepsine dua etmiş.

11. ETKİNLİK

Atasözlerini kendi yazı stilinize göre yazınız.

İyilik eden iyilik bulur.
Ağaç yaprağıyla gürler.
Baca eğri de olsa duman doğru çıkar.
Bin bilsen de bir bilene danış.
İyi dost kara günde belli olur.

  • Cevap: Atasözlerini kendi yazı stilinize göre yazınız.

Benzer İçerikler

1 YORUM

Bir cevap yazın

Lütfen yorumunuzu giriniz.
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.